FragTool

Keith, one thing: Is there functionality within the ui somewhere to direct the render window output to another monitor? If not is it simply a matter of finding the right component and adding a window component to it? If so, could you provide the path to the right component? This ui is deeeeeeeeep, lol. I know you’ve got some scaling/res stuff going on, I wasn’t able to find the right thing to send to a window.
Thanks!

You’ve put a lot of thought into your structure and a little insight to your project would be very helpful.

Sign me up for a live tutorial!


Brian

Has anyone figure out the keyframe animation? I can create an envelope for, say, ‘RotateY’ in the keyframe grid. I can add/edit the keyframes/change the shape of the green automation envelope. But when the timeline runs, it has no effect of the object itself. I can rotate it in realtime with the RotateY slider at 60fps, so that’s working. Anyone else try the keyframes?
Thanks.

P.S. Wonder if Keith would consider releasing the unfinished tutorial video he made & let us fight our way through it for now? It would be enormously helpful to see the ui put through its paces, just to see how it is supposed to work.

EDIT: Just noticed that there is a pre-existing ‘Light’ keyframe automation in the default preset, controlling the SpotlightGain param. When I run the timeline, I see no change in the spotlight gain. Should I? If so, something might be broken…

OK, through sheer stubbornness, made some progress on the keyframe animation:

If you load FragTool, stop the timeline with the spacebar, and immediately click the ‘Light’ tab below the left parameter panel, the keyframe editor/grid opens.
In the upper left corner of the grid itself are two grey flags, labeled ‘0’ and ‘1’.

These appear to define the animation range, in frames, which by default is none(well, one frame, almost none, lol). So that nice pink envelope to the right is ignored. Grab the left-pointing ‘0’ flag with the mouse and drag it to the right, to around frame 1000.

If you now select the ‘Light’ tab above the left parameter panel and click the small ‘k’ to the right of the ‘SpotLightGain’ slider to enable automation for that parameter, you will now see that parameter affecting the scene lighting when you run the timeline. Sweet!

Success!! OMG, this thing is SO freaking cool. Keith, you’re a God…

This will be great!

And I’m also can’t find the solution for windowed output.

Is there any way to render only an image? I presume this option will be limited by TD’s resolution with the free version…

keith please upload a tutorial, that would be soo awesome! I love fragtool but its quite heavy for beginers!

Apologies everyone I don’t seem to be getting notifications from this thread anymore for some reason… (although it is still checked).

I have a new version with a number of fixes I’ll upload shortly.

cheers
Keith

That will be great, looking forward to it!!!
Here’s some video loops made with FragTool+AE for stage projection
[video]https://www.youtube.com/watch?v=S80iFYoI-Bo[/video]
[video]https://www.youtube.com/watch?v=kJcUE4MVlJA[/video]

1 Like

Thanks for sharing, those are some pretty vids!

Looking great! If you like send me an email and I’ll send you a version that is working better in the new builds.

keith@the-summit.ca

cheers
Keith

wow, videos are epic! mandelbulb meets touch designer. thx for sharing

Hello everyone I’ve finally updated the initial post with a version of FragTool that will work in 099.

keyframe animation on the updated version in 099 is it working for you?

Nice work Keith!! Thanks for uploading the 099 version. :sunglasses: :sunglasses: :sunglasses:

Thanks Jonathan.

Adam, I actually went to load Fragtool after your message a found it caused TD to crash. Not sure why yet, I’ll look into it later this week.

cheers
Keith

Hey Keith, I can open the 099 file in 099 without a crash, so if you can reproduce it and send us the .dmps we’ll try our best to fix it.

However, the file doesn’t work correctly in 099. looks like some UI isn’t populating (the Preset list is only 3 entries of [Default1, Default2, Default3] and some UI sliders are troublesome. The file starts out as an orange cube instead (the 088 file starts out as a nice fractal) which you can start playing with, so perhaps its just the presets that are broken.

Thanks Ben, I’ll take a look at the UI issues.

It turned out that the crash was caused by a new project based on Fragtool called Coordinate that had GLSL TOP that was causing the crash… So the crash is resolved for now (or at least not happening).

currently in love, wondering how i didn’t stumble across this sooner. thank you for your hard work! my only issue currently is the spacemouse navigation seems locked to the animation timeline, i can’t seem to get it to control the camera window. this is my most desired feature for sure.

the incremental control on sliders is lost along with animation on formula and lighting tabs - the mouse or spacenav aren’t navigating also so yeah looks like animation on camera presets work correctly.